Sahabat Saya...

Wednesday, 9 May 2012

F.I.S.H.I.N.G...???

Assalamualaikum
Fishing...??Memancing ke..?? Aik, saya ada minat ke nak memancing...?okey, pegang cacing pun geli...dah tu nak memancing? Oit, lipas kan ada...eh..tu lagi geli nk buat umpan.... ok dah...
Sebanarnya saya sje je nk mngarut kat ats tu... n tjuk entry ni mmg x de kaitan lngsung pon dgn MEMANCING... sje je nak wat gempak..

sbnarnya, nk share ttag PHISHING. mmg bnyi dia kalau dgar orng sebut mcam FISHING. tapi Fishing dpat ikan dan bila korang jual dapat duit. Tapi, kalau korang Phishing, dua je kemngkinan dia. Korang dapat duit, atau korang hlang duit.
Sebabnya, kalau korang yang develop phishing, korang dpat le duit. Tapi kalau korang yg terkenea phishing, insya-Allah korang yg akan hlang duit.

Faham ke..? Benda ni simple tapi complicated. Macam mana ya...
Sorry, dah buat korang pening. Okaylah. Saya cerita dari awal okey.
PHISHING ni adalah satu program yg blh di'develop'kan by using web launcher (seriously lupa ap dia pnya specific name sbb bljar msa sem stu dulu). program ni biasanya orang develop menyerupai sesebuah laman web, tp bukanlah lman web yg betul.

Contohnya, Blogger.com.
Blogger.com is the address of the web. But when someone develop a phishing program, she/he will develop the same features like Blogger.com website. But, the address is different... Erm, paham ke ek...kalau ta paham bleh tnya. (Saya kalau boleh, nak uploadkan gmbar fake website a.k.a phishing website dgn yg btul, tpi x berani la plak. Tkut blog sy kena hack lagi sekali).
Pernah dgar kan kes orng tba2 hlang duit yg smpan dlam bank beribu-ribu, salah stui sbbnya mlalui phishing program ni la. Programmer akan develop stu website yg mnyerupai website bank yg biasa user guna. Kalau user tak berhati-hti, dgn mklumat yg kita isi dkat website palsu tu la, yg buat programmer tu bleh bawak lari duit user dgn snangnya.

Macam ni je la...beware of the address. Kalau korang buat online banking ke, online transaction ke. pastikan yg alamt tertera dkat address tu mmg btul official pnya address.. okay..

Salam sayang...

No comments:

Post a Comment