Sahabat Saya...

Saturday, 30 June 2012

Kebun Cinta part 1


“ What papa..? Send abang and me ke kampung? Why pa?” nadanya keras memberontak. En. Hisham menggeleng perlahan.
            “ We are on bankruptcy  state. Papa dah tak boleh nak tampung keluarga kita lagi. Papa kena hantar Mai dan abang ke kampung. I’ve to fly to State malam ni untuk selesaikan semua ni,” Maisara Safiyya mengeluh. Wajah abangnya Mustaqim Syahiran dipandang. Kelihatan abangnya juga itu bermuram.
            “ Papa, what we are going to do there? Masa last kita balik dulu, mandi pun pakai air telaga kan. It’s awful pa. Air telaga tu papa,kena timba sendiri kalau nak mandi tahu tak. Kat kampung  bukan ada kemudahan macam kat sini pa,” rungut Mustaqim Syahiran pula mencelah.
            “ Listen here. Endure la kejap. Papa bukan nak suruh  duduk kat kampung tu lama-lama. Kejap pun jadilah. Papa kena kukuhkan syarikat kita balik,” pujuk En. Hisham
            “ But for how long we gonna wait? We aren’t stay there for long aren’t we?” soal Maisara Safiyya pula meningkah.
            “ I can’t promise you for how long. But papa janji, secepat yang papa boleh,” En. Hisham masih cuba memujuk hati anak-anaknya.
            “Pa, why don’t  you just ask for mama help..”
            “ Or Uncle Joe,”Mustaqim Syahiran yang mendengar saranan dari adiknya juga menyampuk. En. Hisyam hanya mendiamkan diri. Anak-anak tak perlu tahu.

NEK SOM mencari-cari kelibat cucu angkatnya.
            “ Ilham…Ilham..” panggilnya beberapa kali. Ilham yang leka membelek kacang botol segera menyahut dan menghampiri neneknya.
            “ Kenapa nek? Duk jerit-jerit nama Am?” soal Ilham Hakimi sambil mengesat peluh di dahi.
            “ Ni, nenek nak kamu ambil ikan merah dengan ikan keli dalam kolam ikan tu dua tiga ekor. Lepas tu kalau ada pucuk ulam  gajus ke, putat ke, bawak balik. Jangan lupa dengan kelapa dua bijik,” ujar Nek Som riang. Ilham Hakimi mengerutkan keningnya.
            “ Amboi nek, semalam kan saya dah bawak balik ikan patin seekor. Nak buat apa lagi nek oi.. setakat nak makan kita dua orang,dah lebih dari cukup. Dengan kelapa dua bijik,”
            “ Alah…cucu nenek dari Kolumpo tu nak balik. Dua orang. Dengan anak nenek sekali. Tu yang nenek nak sangat masakkan untuk dia orang,” ujar Nek Som.
            “Hurm, patutlah. Okeylah nek, Am pergi dulu. Jangan nak merayau dalam kebun ni pulak. Kaki nenek tu bukan kuat sangat,” balas Ilham Hakimi sambil meletakkan botol air di dalam raga motor.
            “ Am bawak motor tu elok-elok sikit. Ikan tu nanti pilih yang betul-betul segar tau,” pesan Nek Som lagi. Ilham Hakimi angguk lagi. Kulitnya yang dulu putih kini sudah bertukar gelap kerana sering menghabiskan banyak masa di kebun di bawah terik mentari.

“COWdung?  Abang, abang tengok la, sepanjang jalan penuh dengan tahi lembu. Abang, Mai tak boleh hidup la kat kampung macam ni. I bet malam nanti habis kita kena gigitan nyamuk,” bisik Maisara Safiyya.
            “ Are we having other choices? No kan. Ikut je lah. Alah, abang rasa tak de lah teruk sangat. Kita balik dulu pun dah sepuluh tahun berlalu. Tak kan masih teruk lagi. At least, mesti ada yang baru,” pujuk Mustaqim Syahiran.
            “ Huh…kalau kampung tu, still kampung la bang. Nothing new here. Papa ni, orang suruh hantar duduk dekat rumah mama tak nak,” omel Maisara Safiyya.
            “ Dah tu, kenapa ikut je papa balik kampung. Kenapa tak lari je pergi rumah mama?” soal Mustaqim Syahiran yang mulai rimas dengan adiknya.
            “ I don’t know mama kat mana. Papa tak cakap apa-apa kan since balik dari kampung dulu. Nak kata ma and pa bercerai pun tak. Terus senyap je tak de bunyi. Mesti nenek dah ada buat apa-apa ni,” fikiran jahat mulai berbisik ke dalam diri.
            “ Stop talking nonsense. Kita budak lagi masa tu. We know nothing. Jangan nak tuduh nenek bukan-bukan. Dah sampai masanya kita terima hakikat yang kita ni dah miskin. Hidup dah tak sama macam dulu,” tegur Mustaqim Syahiran. Maisara Saffiya mencebik.
            “Huh, whatever,” dengusnya geram.

ILHAM  HAKIMImenyiang ikan keli yang baru di tangkapnya itu. Tangannya cepat saja melakukan tugasnya.
            “ Wah…tengok. Petani moden siang ikan,” satu suara sumbang kedengaran dari arah luar kawasan kolam ikan air tawarnya. Ilham Hakimi buat-buat tidak dengar. Malas melayan kerenah Nizam yang memang suka merendah-rendahkannya. Mentang-mentang anak orang kaya.
            “ Woi, dah pekak ke?” dua tiga orang yang menjadi barua Nizam ketawa terkekeh. Ilham Hakimi membasuh ikan keli dan ikan merah yang telah siap di siang di anak sungai. Kemudian ikan-ikan itu di masukkan ke dalam plastik. Ilham Hakimi kemudian mendapatkan motornya. Dia keluar dari kawasan kolam ikan. Pagar di kunci.
            “ Wo…tunggu dulu,” Nizam,Hisham dan Hadi menghadang jalannya. Ilham Hakimi tersenyum sinis.
            “ Kau nak apa Nizam?” soal Ilham Hakimi.
            “ Eh, duit perlindungan bulan ni kau tak bayar lagi tau,” ujar Nizam. Ilham Hakimi mengangkat wajahnya.
            “ Kau ingat kau taiko dekat KL tu ke? Ingat gangster sangat ke? Setakat budak kampung macam kau ni. Tak payahlah,” jawab Ilham Hakimi sinis. Nizam mencekak kolar baju Ilham Hakimi.
            “ Kau tak nak bayar lah ni?”
            “ Buat apa aku bayar orang pemalas macam kau. Kerja tak nak, duit nak,” perli Ilham Hakimi lagi.
            “ Kau tak takut?”
            “Allah ada dengan aku,”
            “Kau memang nak kena kan,” lantas penumbuk dihayun tepat ke muka Ilham Hakimi. Ilham Hakimi cepat bertindak. Penumbuk Nizam tidak sempat singgah di mukanya. Dia memegang penumbuk Nizam. Wajahnya tenang bersahaja. Kemudian, tangan kanan Nizam itu dipulas ke belakang. Ilham Hakimi menendang pelipat kaki kiri Nizam membuatkan pemuda itu jatuh tersungkur. Nizam mengaduh.
            “ Dah sampai masanya kau bekerja,” ujar Ilham Hakimi serius.

No comments:

Post a Comment